Rólunk
2018. július 14. írta: Tesla Teátrum

Rólunk

A 2016/2017-es színházi idény végén nyílt meg a Tesla Teátrum a volt Elektrotechnikia Múzeum Kazinczy utcai épületében. Az új budapesti előadóhely indulását hosszas előkészítés előzte meg, ugyanis már 2014 nyarán beköltözött az utcába a Tesla Budapest Kulturális Központ. A színházi tér ekkor még csak a volt-trafóház egy üres termében működött, ahol ugyan kisebb, szobaszínházi előadások már működtek.

Az intézmény vezetője Vas-Zoltán Iván, aki korábban a győri Kisfaludy Színház színésze, később dramaturgja, rendezője volt, majd 1982-től a Pécsi Nemzeti Színházban dolgozott rendezőként, itt 1988-tól 1990-ig főrendező is volt. Ezután alapította a Rátkai Márton Színházi Műhelyt.

“Egy olyan időszakban, amikor inkább bezárnak színházakat, sem minthogy újakat nyitnának, meg kell becsülni az olyan alkotóműhelyeket, mint amilyen a Tesla Teátrum is lehet” – mondta el Vas-Zoltán Iván a Tesla Teátrum átadásakor. 

Az Elektrotechnikai Múzeum egykori épületének legfelső szintjén kialakított színház repertoárjában szerepel majd Örkény István Pisti a vérzivatratban és Debbie Horsfield Vörös ördögök tragikomédiái, valamint két Csehov egyfelvonásos. A játékrend összeállításában nem voltak műfaji határok, a rendező elsősorban értékes, minőségi drámákat szeretne színpadra vinni a Teslában, amivel minél szélesebb közönségréteget szretne meszólítani.

A repertoárba olyan izgalmas darabok is bekerültek, mint a színház első előadása Háy Gyula Appassionata című drámája, melyet korábban egyetlen egyszer mutattak be. A történet az 1956 utáni kommunista időket mutatja be, egy disszidált világhírű magyar zongoraművésznő hazatérésén keresztül, aki a forradalomban való részvétel miatt börtönbe vetett költő férjét akarja kiszabadítani. Az új hatalom viszont azért cserébe méri a szabadságot, ha a hősök feladják morális és művészi elveiket, és hajlandók együttműködni a nemzetközileg elutasított új magyar kormánnyal.

Az elsőnek bemutatott előadás jól mutatja a színház főbb célkitűzéseit: az izgalmas, kevéssé ismert kultikus színdarabokat egyrészről olyan ismert színészek adták elő, mint Tímár Éva, Király Attila, Márton András. Mellettük azonban feltűntek a Rátkai Márton Színházi Műhely fiatal tanítványai.

A bejegyzés trackback címe:

https://teslateatrum.blog.hu/api/trackback/id/tr414113459
Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása